Kenoarvonta

Kenoarvonta

Keno on arvontaan perustuva rahapeli, jossa yritetään arvata koneen arpomat numerot. Kenosta on olemassa monta eri versiota, mutta yleisemmin sitä pelataan valitsemalla 2-10 numeroa 70-numeroisesta taulukosta, minkä jälkeen kenoarvonta menee niin, että kone arpoo 20 numeroa väliltä 1-70. Mitä useampi numero menee oikein, sitä enemmän voittaa. Myös itse asettamallaan panoksella voi vaikuttaa voittosummaan. Kenoa voi Veikkauksen lisäksi pelata monilla muillakin vedonlyöntisivustoilla.

Miten kenoarvonta suoritetaan?

Kenossa kone arpoo numerot satunnaislukugeneraattorilla, joten tulos on aina arvoitus, eikä siihen voi itse vaikuttaa. Siksipä peliä kutsutaankin osuvasti tuuripeliksi. Ilta-arvonnan tulokset voi katsoa arvontalähetyksestä, muut tuloksen ilmaantuvat pelisivuille arvontojen jälkeen. Päiväarvonnan tulos tulee vartin sisällä ja myöhäisillan arvonnan tulos löytyy verkosta heti seuraavana aamuna.

Kenoarvonta tänään

Kuten Lotossakin, Kenossa kone arpoo oikeat numerot ja nämä kenonumerot ilmestyvät Veikkauksen sivuille heti päivittäisten kolmen arvonnan jälkeen. Pelin suosion takia alkuperäisen yhden arvonnan lisäksi on lisätty kaksi muuta päivittäistä arvontaa. Arvontojen ajat ovat:

  • Keno päiväarvonta: päiväarvonta suoritetaan peliajan loputtua eli kello 14.45 jälkeen. Arvontatuloksen löytää mm. Veikkaus.fi:stä kello 15.00.
  • Keno ilta-arvonta: Ilta-arvonta suoritetaan kello 20.45 jälkeen ja sen tulokset näkyvät tv-kanava Nelosella kello 20.58 sekä Veikkaus.fi:ssä.
  • Kolmannen arvonnan peliaika loppuu klo 22.45 ja tulokset ovat nähtävissä seuraavana päivänä netistä.

Mitä Keno maksaa ja mitä siitä voi voittaa?

Kenoarvontaa jännittämään pääsee mukaan jo pienellä rahasummalla. Kenoa voi nimittäin pienimmillään pelata 50 sentillä per rivi. Voittosummaan vaikuttavat pelattujen numeroiden määrä eli pelitaso (2-10 numeroa), panoksen suuruus ja osumien määrä. Voittosumma lasketaan kertomalla valittu panos valitun pelitason kertoimella. Esimerkiksi kenotasolla 8 voittaa 7 oikein -tuloksella 240-kertaisena oman panoksensa. Jos on panostanut riviin vaikkapa 2 euroa, voittosumma on silloin 480 €.
Kokonaishinnan omalle pelikupongilleen voi laskea yksinkertaisella kaavalla. Valittu panos kerrotaan aina valitulla rivimäärällä. Jos pelaa viisi riviä euron panoksella, koko peli maksaa tällöin 5 euroa. Vastaavasti 50 sentin panoksella viidelle riville tulee hintaa 2,5 €. Valitulla kenotasolla ei ole hinnoittelun kannalta merkitystä.

Miten osallistun kenoarvontaan?

Kenoa voi pelata helposti netissä Veikkauksen tai muiden pelisivustojen sivuilla. Myös perinteisen kenolapun täyttäminen onnistuu nopeasti Veikkauksen myyntipisteissä. Myyntipisteistä voi myös ostaa valmiiksi täytetyn kenolapun tai osallistua valmiisiin tai itse tekemiinsä porukkapeleihin. Käytännössä sillä ei ole väliä, valitsetko numerosi itse vai valitseeko kone ne, koska on aina arpapeliä, mitkä numerot valikoituvat voittonumeroiksi koneen suorittamassa satunnaisarvonnassa.

Kenoarvonnan variaatiot ja mahdollisuudet

Kenossa voi myös valita omaan pelikuponkiinsa Kunkkukertoimen, joka maksaa itse valitun panoksen verran lisää. Kunkkukertoimella voi jopa kaksinkertaistaa voittonsa. Kunkkunumero arvotaan aina jokaisen kierroksen päätteeksi 20 arvotun kenonumeron joukosta. Jos kyseinen Kunkkunumero löytyy omasta kenorivistäsi, voitto kerrotaan Kunkkukertoimen voittotaulukon mukaisesti. Taulukon löytää Veikkauksen sivuilta.

Kenoa voi pelata myös kestopelinä kahdesta pelistä aina 14 peliin asti, jolloin pelilappua ei tarvitse muistaa uusia joka päivä. Veikkauksen verkkopalvelussa tätä pelitapaa kutsutaan tilauspeliksi.

Järjestelmäpelaaminen onnistuu myöskin Kenossa. Silloin pelataan monta riviä samaan ruudukkoon. Järjestelmäpelin pelaaminen on mahdollista tasoilla 2-9. Järjestelmässä valitaan vähintään yksi numero enemmän kuin normaalisti, kuitenkin maksimissaan 10 numeroa. Tämä lisää voiton todennäköisyyttä.

Kenossa on olemassa myös Tähtitaso eli taso 11, mutta sitä voi pelata vain osana valmista pelipakettia.

Miksi keno on niin kiinnostava peli?

Keno on hyvin tunnettu peli maailmanlaajuisesti. Pelistä pelataan eri muotoja esimerkiksi monissa Euroopan maissa. Ruotsin Keno muistuttaa hyvin läheisesti Veikkauksen Kenoa. Kenon historia ulottuu jopa 3000 vuoden taakse Kiinaan, jossa se on kehitetty varojen saamiseksi Kiinan muurin rakentamiseen. Kenoa onkin alun perin kutsuttu Kiinanlotoksi, kun maahanmuuttajat toivat sen Kiinasta länsimaihin. Aluksi Kenon pelaaminen oli laitonta. Nykyisen muotonsa Keno alkoi saavuttaa 1900-luvulla, jolloin kiinalaiset merkit vaihtuivat länsimaalaisiin numeroihin.

Suomeen Keno saapui jo vuonna 1988 Korttikeno-nimisen raha-automaatin muodossa. Nykyinen tapa pelata Kenoa lanseerattiin vuonna 2002, ja Kenosta on tullut Suomen toiseksi suosituin rahapeli Loton jälkeen. Kenoarvonta kiinnostaa jopa 400 000 pelaajaa joka viikko.

Kenoarvonta: kuinka löytää seuraavaksi arvottava peli?

Kenoa voi pelata lukuisilla eri pelisivuilla. Veikkaus.fi on kuitenkin Suomessa ehdottomasti tunnetuin sivusto. Veikkauksen sivuilta pääset sekä pelaamaan että löydät ohjeet ja vinkit. Kenolipukkeen voi käydä lunastamassa myös vaikka matkalla kaupasta kotiin. Itse asiassa Kenoa pelataan myös kasinoilla, toisin kuin esimerkiksi Lottoa

Netissä pelattavissa kenopeleissä on olemassa lukuisia variaatioita. Nettikenoja saa pelata silloin kun itse haluaa, eli ne eivät ole ajankohtaan sidottuja. Uusia variaatioita löytyy helposti ja tuttuunkin peliin tulee taas uutuuden tunnetta. Kokeile vaikka 1-15 numeron Kenoa, jossa numerot valitaan 80 numeron joukosta. Jos pelaa mahdollisimman pienellä panoksella, voi pelistä nauttia kauemmin eikä mahdollisesti menetetty rahasumma kuitenkaan kaada taloutta. Voittokerroin muodostuu kaikissa nettipeleissä kuitenkin tutulla tavalla; mitä enemmän numeroita on oikein, sitä suurempi voitto on.

Usein kysytyt kysymykset

Kuka tahansa yli 18-vuotias oikeustoimikelpoinen suomalainen saa osallistua Kenon pelaamiseen ja se varmasti tekeekin siitä yhden suosituimmista peleistä kautta aikojen. Internetin pelisivustoilla pitää myös olla täysi-ikäinen, mutta niissä pelaajia voi olla monista muistakin maista kuin Suomesta.
Pelaajille muodostuu yleensä jokin lempitaso, jota kukin tykkää pelata. Tasot 6-8 ovat varmasti sopivimpia aloittelijoille. Kenon pelaamiseen löytyy paljon neuvoja ja ohjeita mm. Veikkauksen sivuilta, ja myös Veikkauksen toimipisteissä pelaamista opastetaan mielellään. Tasoilla 6-10 on myöskin enemmän jännitettävää, kun etsii omia numeroitaan arvottujen joukosta, ellei sitten pelaa nettipeliä, jossa tietokone tarkistaa tulokset ja maksaa voitotkin suoraan voitonmaksutilille. Veikkauksella tällaisen tilin nimi on Veikkaustili.

Voiton todennäköisyys riippuu valitusta kenotasosta ja siitä, kuinka monella rivillä voittotulos on mahdollista saavuttaa. Voiton suuruus ei kuitenkaan ole riippuvainen toisten pelaajien tuloksesta, kuten Lotossa, jossa voitto on sitä suurempi, mitä vähemmän samoja rivejä on veikattu. Tästä on kuitenkin olemassa poikkeustilanne silloin, kun yhden arvonnan tai yhden voittoluokan voittojen kokonaissumma on enemmän kuin 2,5 miljoonaa euroa. Tällöin voittoja voidaan leikata, kuitenkin suhteessa jokaisen pelaajan omaan panokseen.
Kannattaa myös muistaa, että ilman pelaamista ei voi voittaa. Seuraavalla kerralla kannattaa siis sijoittaa vaikka 50 senttiä yhteen riviin ja jäädä odottamaan mahdollista voittoa. Ja jos yhdestä arvonnasta ei voita, seuraavasta voikin sitten jo voittaa mukavan summan, jonka voi sijoittaa haluamiinsa asioihin.